50042, м. Кривий Ріг, вул. М. Світальського, 1К
Тел: (056)404-18–63, E-mail: etc@cabletv.dp.ua

Новини

Понеділок, 18 Вересеня 2017, 20:43

Взаємодія Держпраці та Укртрансбезпеки покликана посилити контроль за нелегальним працевлаштуванням та станом охорони праці у транспортній галузі

Державна служба України з питань праці в особі Голови Романа Чернеги та Державна служба України з безпеки на транспорті в особі Голови Михайла Ноняка 18 вересня 2017 року підписали Угоду про співпрацю.

Цей документ має на меті знизити рівень травматизму та нещасних випадків, а також нелегального працевлаштування на підприємствах транспортної галузі. На сьогодні територіальними органами Держпраці та Укртрансбезпеки підписано 24 двосторонні угоди про спільні заходи.

«Зосередження уваги саме на питаннях безпеки на транспорті є невипадковим, аджесеред подійякі призвели до нещасних випадків на виробництві зі смертельним наслідком у 2016 році, переважаютьдорожньо-транспортні пригоди  – 34 %  (135 осіб) від загальної кількості нещасних випадків зі смертельним наслідком. За 8 місяців 2017 року на виробництві внаслідок ДТП загинуло 75 осіб», – зазначив Голова Держпраці.

У 2016 році сталося 4428 нещасних випадків на виробництві, з них майже 10 %  – на підприємствах  транспортної галузі. Також спостерігалося збільшення кількості нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, що сталися внаслідок ДТП, на 23 випадки.

Основними причинами пригод на транспорті на дорогах загального користування є порушення правил безпеки дорожнього руху та порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів, а також невиконання вимог інструкцій з охорони праці.

У 2016 році порівняно з 2015 роком збільшилася кількість транспортних пригод, що сталися на території підприємств, на 47 випадків, кількість смертельно травмованих – на 14 працівників. За 8 місяців 2017 року зафіксовано 17 таких випадків.

На території підприємств нещасні випадки трапляються переважно через наїзди транспортних засобів.

Слід зазначити, що в останні роки у дорожніх пригодах найбільше гине працівників агропромислового комплексу та соціально-культурної сфери. Це повʼязано з тим, що немає чіткої системи контролю за процесом транспортних перевезень. На цих підприємствах відсутні відповідальні за випуск транспортних засобів на лінію, не проводяться інструктажі водіїв та  безконтрольною залишається підготовка мобільного засобу праці для технічної експлуатації.

Одним із пріоритетних напрямів роботи Держпраці  є також подолання незадекларованої праці. Угода між Держпраці та Укртрансбезпеки передбачає також спільні заходи щодо виявлення неоформлених працівників.

 «Співпраця Держпраці та Укртрансбезпеки допоможе нам у подальшій роботі, зокрема у 2018 році, коли мораторій на проведення планових перевірок Укртрансбезпеки буде знято. Маючи інформацію від Держпраці про роботу тих чи інших підприємств, ми зможемо ефективніше здійснювати наші перевірки», – зазначив Михайло Ноняк, Голова Укртрансбезпеки.

Зокрема, в Угоді про співпрацю між Держпраці та Укртрансбезпекою йдеться про обмін інформацією щодо виявлення порушень законодавства з питань праці, безпеки дорожнього руху, охорони праці та промислової безпеки, вжиття заходів щодо їх усунення, проведення профілактичної роботи. Передбачається проведення колегіальних заходів, інформування населення через засоби масової інформації про причини та обставини нещасних випадків, які сталися внаслідок дорожньо-транспортних пригод, та про переваги легального працевлаштування.

http://dsp.gov.ua/vzaiemodiia-derzhpratsi-ta-ukrtransbezpeky-poklykana-posylyty-kontrol-za-nelehalnym-pratsevlashtuvanniam-ta-stanom-okhorony-pratsi-u-transportnii-haluzi/

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.