50042, м. Кривий Ріг, вул. М. Світальського, 1К
Тел: (056)404-18–63, E-mail: etc@cabletv.dp.ua

Новини

Понеділок, 22 Жовтня 2018, 12:40

Колегія Державної служби України з питань праці

19 жовтня у Харкові відбулася Колегія Державної служби України з питань праці, під головуванням Голови служби Романа Чернеги.

 _DSC0139

В роботі Колегії взяли участь Михайло Черняк, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації; Володимир Рожанський, начальник Головного управління Держпраці у Харківської області;  Ігор Дегнера, директор департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці; Андрій Носач, начальник Управління служби безпеки України в Харківській області; Сергій Тесленко, Голова Об’єднання профспілок Харківської області; Олександр Колесніков, Голова Об’єднання організації роботодавців Харківської області «Граніт»; Віктор Ачкасов, начальник управління пенсійного фонду України у Харківської області; Юрій Шпарага, директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА; Юрій Корсунов, Голова Громадської ради при ГУ Держпраці у Харківській області; Антоніу Сантуш менеджер проекту ЄС-МОП; фахівці та представники територіальних управлінь Держпраці, експертних центрів та громадськості.

_DSC0097

З привітальним словом до учасників заходу звернувся Голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега. «Дозвольте подякувати голові Харківської обласної державної адміністрації Юлії Світличній та начальнику Головного управління Держпраці у Харківській області Володимиру Рожанському за можливість та гарну організацію нашої робочої зустрічі  в гарному місті Харкові».

Від імені голови ХОДА Юлії Світличної плідної роботи учасникам заходу побажав її заступник Михайло Черняк.

Голова Держпраці України акцентував увагу на стан виконання Розпорядження Уряду «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення». Підкреслив, що цим рішенням було передбачено проведення комплексних заходів, Міністерством соціальної політики України разом з Державною службою України з питань праці, Державною фіскальною службою України, Пенсійним фондом України, Національною поліцією України, Державною архітектурно-будівельною інспекцією України та Асоціацією міст України, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками від 05 жовтня цього року.

Під час роботи Колегії було розглянуто результати роботи територіальних органів Держпраці в частині легалізації праці, результати роботи в частині здійснення державного контролю щодо своєчасної та у повному обсязі виплати заробітної плати, результати роботи у сфері здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю неповнолітніх та стан роботи органів місцевого самоврядування в частині ефективного здійснення контролю за додержанням законодавства про працю.

_DSC0081

«Проблема незадекларованої праці на сьогодні є однією із найпотужніших перешкод у забезпеченні гідної праці і більш високих темпів зростання економіки. Незадекларована праця не тільки обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення, вона створює недобросовісну конкуренцію щодо тих суб’єктів господарювання, які повністю забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників», наголосив Голова Держпраці.

Володимир Рожанський, у своїй доповіді зазначив, що з 5 вересня управлінням Держпраці у Харківській області, мобілізовано роботу всіх зацікавлених служб, зокрема ДФС, розпочаті інспекційні відвідування суб’єктів підприємницької  діяльності, які орендують торгові міста на території ТЦ «Барабашово», осіб – підприємців-цеховиків з пошиття одягу та взуття, в торгово-розважальних центрах та будівельних майданчиках.

«Наша задача, надати цим заходам такий резонанс, щоб кожний роботодавець зрозумів, що є політична воля Уряду, керівництва області на виконання законодавчих норм. Це не тільки захист працівника, а й наповнення бюджетів різних рівнів та Пенсійного фонду!», наголосив Володимир Рожанський.

IMG_4692

Станом на 18 жовтня, за оперативними даними, до державної фіскальної служби надійшло 47 тисяч повідомлень про прийняття працівників на роботу, при середньому показнику по області 23 тисячі за місяць!

На колегію було також запрошено та заслухано представників підприємств-боржників з виплати заробітної плати міста Харків та Харківської області, які доповіли про стан вирішення цих питань.

Як зазначив заступник голови ХОДА Михайло Черняк, в минулому році при зростанні боргу по заробітній платі на державних підприємствах на 30 млн грн. в регіоні вдалося зменшити загальний борг по області на 7 млн грн.

_DSC0129

Михайло Черняк: «Необхідно пояснювати людям, що тільки робота в легальному полі дає можливість в подальшому отримувати гідну пенсію і соціальні гарантії».

«Держпраці сьогодні перебуває в зоні особливої уваги. Уряд наділив службу широкими повноваженнями щодо нагляду і контролю за додержанням законодавства про працю, надав ефективний механізм виявлення незадекларованої праці, щоб захистити трудові права і забезпечити соціальні гарантії працюючої людини, а тому вимагає від нас відповідної максимальної віддачі», додав наприкінці зустрічі Роман Чернега.

У рамках Колегії, учасники заходу відвідали підприємство АТ «Турбоатом», яке є флагманом машинобудівельної галузі Харківщини.

_DSC0238_DSC0287_DSC0301_DSC0678

http://www.kh.dsp.gov.ua/?p=11957

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.